Doğu ve Güneydoğuda Yaşananlar

Doğu ve Güneydoğu Anadolu da yaşanan bir takım olaylara objektif olarak bakış açımı aktarmak istiyorum.

Doğu da bugün yaşananları anlatmadan önce biraz cumhuriyet tarihine bakmak gerekiyor. Cumhuriyet tarihimizde Adnan Menderes'in asılması, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının asılması, Maraş Katliamı, 80 darbesi, sivas katliamı ve daha aklıma gelmeyen bir sürü katliamlarla dolu bir tarih. Bugün doğuda yaşanan olaylar tamamen politik davranışlardır. Devletin bekası için sivil insanların, askerin ve ya polisin yaşamını yitirmesine gerek var mı? Doğuda terör diye adlandırılan bu yapı bu politika ile bitecek mi?
Doğu'da yaşanan olayların bitmesi ve insanların yaşamlarını yitirmesine son verilmesi için barış gereklidir. Kürt ve alevi halklarına yıllardır zulümler uygulanmış ve uygulanmaya da devam etmektedir. Demokrasi var dediğimiz bir ülkeden her ırk ve mezhebe eşit haklar tanınması gerekmiyor mu? Alevilerin cemevleri ibadet hane olması gerekmiyor mu? Bu sorulara şayet zaten aynı haklara tabisiniz diyenleriniz varsa hiç de öyle bir durum yok. Türkiye Cumhuriyeti gerçekten demokratik bir ülke ise her türden etnik gruplara haklarını vermelidir.
Şimdi ben bunları yazdım diye benin terör yanlısı olarak görenleriniz elbette olacaktır. Hayır Terörün her türlüsüne karşı bir insan hakları savunucusuyum.
Sadece objektif olarak bakıp düşündüğümde ve haberleri izlediğimde çağ ve insanlık dışı olaylar haricinde bir şey görmüyorum. Yeni evlenecek askerin ölümü, 7 yaşında çocuğun cesedi vs vs. Toplumsal olarak bu konuda elimizi vicdanımıza koyup her türden savaş ve katliama dur demeliyiz. Bunu yapan hangi iktidar partisi ya da hangi komutan ise dur denmelidir. Herkes elini biraz daha taşın altına koymalı ve objektif bir şekilde düşünmelidir.
Yıllardır savaşlar ve katliamlar süren ülkemizde herkes bu olayların kaba kuvvet ile bitmeyeceğini anlamadı galiba, Kürtler katledildi daha da kalabalık geldiler, Aleviler katledildi daha da kalabalık geldiler. Bir topluluğu yok etmek için yapılan katliam aksine o topluluğu büyütür, güçlendirir ve var olan yapıya karşı düşman olmasını sağlar. Politik olarak bir topluluğu savaşla yok etmeye çalışırsak bir süre sonra onlar iktidarı dahi ele geçirebilirler. Düşünün Amerika'da bütün zenciler dışlandı ve katledildi ama şimdi iktidarda zenci bir başkan Obama var.
Sözlerimi toparlayacak olursam bugün doğuda yaşanan olaylara yarında batıda yaşanacak olaylara insan haklarına aykırı olduğu için dur demeli ve daha demokratik toplumsal çözümler bulmalyız
Saygılarımla
Adsız
Adsız