Cumhuriyetten Günümüze Politik Olaylar

Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren günümüze kadar gelen politik olayları başlıklar altında anlatmak istiyorum. Öncelikle yazacağım makale kesin bilgi ve yorumlarıma dayalıdır. Makalelerde detaylara çok girmiyorum.

Adnan Menderes 27 Mayıs 1960


Adnan Menderes 1949 yılında ilk çok partili sistemde tek başına iktidar olmayı başarmış ve yaklaşık olarak %52 civarında bir oy alarak İnönü'yü devirmiştir. 3 dönem boyunca oylarını artırarak giden Adnan Menderes, Şevket Süreyya Aydemir'in Menderesin dramı adlı kitabında okuduğuma göre sözde devlet sırlarını açığa çıkarmaktan idam edilmişti. Menderes CHP'yi geçerek iktidarı kurmuş ve Cumhuriyet tarihinin ilk sağ partisi olmayı başarmıştı. Kendisi varlıklı bir aileden doğan adını Menderes obasından alan bir siyasetçi idi. Mnderes ilk siyasete 1930 lu yıllarda girip 27 mayıs 1960'da idam edilmişti. 1960 yılında idam edilen Menderesten sonra 1923 anayasası tekrardan gelmişti.

1968 Kuşağı Deniz Gezmiş ve Arkadaşları

1968 kuşağı diye adlandırdığımız dönem sosyalist gençliğin Türkiye'de adını duyurduğu, aynı zamanda bu ideolojiyi ülkeye yayan demokrat bir genç gruptu. 1968 yılında 'Demokratik Üniversite' eylemleri ile adını duyuran Deniz Gezmiş ve arkadaşları üniversitede kitapları yerlere dökerek bilimsel ve demokratik bir üniversite eylemlerini başlatmışlardı. Bu eylemler sonrası Türkiye'ye sosyalizmi yaymak amacı ile örgütlenen gençlere devlet her anlamda karşı çıkıyor ve komünizm gelecek diye milliyetçileri tetikliyordu. Deniz gezmiş ve arkadaşları gerçekten demokratik Türkiye, bilimsel üniversite, yaşasın işçi köylü sloganları ile siyaset yapıyorlardı. Amerikan gemisi 6.Filoyu denize dökmeleri de emperyalizme karşı olduklarını gösteriyordu. Ancak bu eylem de arkadaşları Vedat Demircioğlu'nu yitirmişlerdi.
Hayatlarını devrime adamış bu gençler anayasal düzeni bozmak ve devleti yıkmak gibi suçlardan hapse mahkum edilip idamları isteniyordu. Güya Adnan Menderes'e karşılık Deniz, Yusuf ve Hüseyin isteniyordu. 
1968 kuşağı dediğimiz gençlik örgütlenmesi bu kadar kısa yazılarla anlatılacak bir şey değil. Merak edenler için belgesellerini izlemelerini tavsiye ederim. Bu kuşak ile ilgili detaylı makalem yayınlanacaktır.

19-26 Aralık 1978 Maraş Katliamı

1978 Maraş katliamı dersim katliamından sonra Alevileri hedef alarak hem dış destekli hem de devlet destekli bir katliamdır. Bu katliamda Alevilere yönelik dinsiz, komünist gibi ifadelerle halk kışkırtılmakta ve milliyetçiler tetikleniyordu. Kahramanmaraş'ta kapıları işaretlenen Alevi evlerine girip çocuk yaşlı demeden vahşice katlediyorlardı. Devlet yardım etmiyor, Hükumet bir şey yapmıyordu. Her ne kadar destek amaçlı solcular oraya gitse de katliamı durdurmaya güçleri yetmiyordu. Dükkanlar yağmalanıyor evler basılıp hamile kadınlar dahi öldürülüyordu. Ne yazık ki 1 hafta süren katliamda yüzlerce ölü ve yaralı bulunmuştu. Bunun ile ilgili bir kaç görsel paylaşacağım. 

1980 Darbesi

1980 darbesi sözde ülkeden karışıklığı bitirmek amacı ile yapılmış, aslında solculara yapılan Kenan Evren darbesidir. Bu darbenin kesinlikle dış destekli ve solculara yönelik olduğu Diyarbakır ceza evinden ve o güne tanık olan solculardan da belli oluyor. Bu darbede Alevi solcu köyleri basılmış, Binlerce insana erkekliklerini yitirene kadar işkenceler yapılmış ve asker yönetime el koymuştur. 4 yıl boyunca Kenan Evren ile yönetilen ülkede ceza evine girip de canlı çıkamayan ve cesetleri dahi bulunmayan binlerce insan vardır. Yapılan darbede sadece solcular değil çok alakasız halktan insanlara da acımasızca katliamlar yapılmıştır. Ülkeyi ekonomik, siyasal yönlerden en az 50 yıl öteye götüren bu darbe aynı zamanda solcuların da korkutulmasına, bitmesine sebep olmuştur. 
Adsız
Adsız