Öncelikle Gaziantepli ve çok güzel yemek yaptığı söylenen birisi olarak sizlere kendi çapımda bazı sırlar vermek istiyorum. Ben yemek yaparken öncelikle ürün seçimi yapıyorum. Mesela ne ile ne iyi gider gibisinden kendime bir yol belirliyorum. Lezzetli yemek yapabilmek için ürün uyumu yanında aynı zaman da baharatlar çok önemlidir hangi yemeğe hangi baharat iyi gider uygun seçimi yapmak gereklidir.
![]() |
En Etkili Yemek Yapma Sırları |
Örneğin mangalda köfte yapacağım zaman önce soğanı rendeleyip tuzlu su içinde bekletiyorum. %20 olarak aldığım yağlı kıymaya ise sadece tuz ve az karabiber atarak yoğuruyorum. Tuzlu su da bekleyen soğanın suyunu iyice süzüyorum. Süzdüğüm soğan ile kıyma etini tekrardan iyice karıştırıyorum. Aman soğanı sulu bir şekilde koymayın hem etin rengini hemde tadını bozar. Mangalı yaktıktan sonra yüksek ateş geçip kömürler kıvama gelene kadar bekledikten sonra hazırladığım köfteleri üzerine arıyorum ve yakmadan az pişirilmiş halde sunuyorum. Köftenin bu halini Ramiz köfte tadına benzetiyorlar. Ama hiç bir sır almadan tamamen özgün bir yapma şekli benim için.
Şimdi yukarıda verdiğimiz yazıda köfte de sadece tuz ve karabiber kullandım. Ürün olarak ise soğan ve kıyma eti seçimi yaptım. Öncelikle lezzetli yemek yapmanın sırları ürün uyumu ve baharattan geçer.
Kaliteli ve sunumu lezzeti güzel yemek yapmayı hepimiz mutlaka isteriz, ama mutfağa girince baştan savma bir yemek yapıp geçeriz. Buna özen göstererek ve uyumları doğu bularak yaptığınız yemekler mutlaka lezzetli olacaktır. Makarnayı hiç soğan ve biber salçası ile yaparak denediniz mi? Soğanları küçük küçük doğrayıp yağda kızardıktan sonra üzerine sulandırdığınız salçayı da ekleyerek biraz daha pişirin ve bunu makarna ile harmanlayın. Değişik bir makarna stili ve çok da lezzetli tavsiye ederim.
Aşırı kullanılan baharat kötü yapılan yemeğin tadını değiştirmek için kullanılır. Ama doğru kullanılan baharat kesinlikle lezzet verir. Ciğer kebap yapacak olsam sadece piştikten sonra az kimyon atmayı tercih ederim. Mangalda et pişirirken kekik güzel bir tat verir. Sarımsak bir çok mangal türünde ve fırın yemeklerinde güzel lezzet vermek amacı ile kullanılır. Sabah kahvaltı da masaya koyduğunuz domatesi bile sade şekilde değilde zeytinyağlı kırmızı biberli koymak gerekir. Patlıcan yemeklerinde kıyma bir arada olması güzel bir lezzet kaynağıdır.
Konuyu toparlayacak olursak, ürün seçimleri, baharat seçimleri, pişirme derece ve türleri gibi bir çok etken yemeğin lezzetini belirler. Bunların tariflerini netten aldıktan sonra özenerek ve aşkla yapmanızı tavsiye ederim. Umarım yararlı bir makale olmuştur.