Sivas Katliamı 2 Temmuz 1993 - Madımak Olayı

2 Temmuz Sivas Katliamı hakkında yorum ve makale 


Sivas katliamında hayatını kaybedenler
Alevilere yönelik gerici yobazlar tarafından düzenlenen bu katliamın adı madımak olayı olarak da bilinmektedir. Sivas madımak otelinde gerçekleştirilen bu katliamda ölenlerin listesi yukarıdadır. Katliamda 33 Alevi can harici 2 de otel çalışanı ölmüştür. 
Aziz Nesin'in bir gün önceki yaptığı açıklamayı bahane ederek camiden çıkan gözü dünmüş kalabalık, Pir Sultan Abdal Kültür ve Sanat Şenlikleri düzenlenen Sivas Madımak otelinin önünde birikmeye başlamıştır. Kalabalık birikmeye başlarken tüm güvenlik güçlerinin haberi olmasına rağmen alanda hiç bir önlem alınmamış adeta katliamı desteklermiş gibi görünen yetkililer vardı. Adı üstünde kültür ve sanat şenlikleri yapılan bir yer gerici yobazlara 'Alevi öldürmek cennete gitmektir' 'Aleviler kafirdir' gibi kışkırtılarak madımak oteline gönderilmişlerdi. Otel önünde toplanan kalabalık Allahu Ekber sloganları atıyorlardı. Zamanla daha fazla gaza gelen it sürüsü otele tırmanmaya başladı ve oteli yakmaya başladılar. Otel yanmaya başladığında ortalıkta ne itfaiye var ne de güvenlik önlemi. Bu olay sonucunda 33 kişi içinde şairin, gazetecinin, sanatçının. yazarın, araştırmacının, felsefeci ve aktörlerinde bulunduğu Alevi can hayatını diri diri yanarak kaybetmişti. Asıl hedefleri Aziz Nesin olan kalabalık bunu başaramamış ve hayat kurtarmaya gelen itfaiye tekrar Aziz Nesin'i öldürme teşebbüsüne girdiler ama yine başaramadılar.
Alevilere yönelik ilk katliam değildi sonda olmayacak gibi görünüyor. Bir türlü anlamıyorum kültür şenliklerinde olan Alevilerden ne istediniz. Hangi din kitabı ya da tanrı size insan yakmanın sevap olduğunu cennete gittiğiniz yazdı, yoksa ayrı tanrı ya da dine mi inanıyoruz. Siz hangi tanrıya ve dine inanıyorsanız söyleyin de biz inanmayalım. Siz topluluk olarak cahilsiniz de ya devlet? 33 Can hayatını kaybedene kadar nerede askerin, nerede polisin? 
Hangi zihniyet ve mantık ile katliam yaparsınız. Madımak'ta diri diri yaktığınız insanların hepsi topluma örnek olmuş eğitimli ve kültürlü insanlardı. Sadece canlarını değil bizim gelecek nesillerimizi de yaktınız. Aleviler ne devlet düşmanı olmuş, ne de topluma zararlı vatandaşlar olmuştur. Zaten kırsal bölgelerde yaşayan ekonomik durumları da olmayan 600'lü yılların ayrışması ile bir arada olan bir kesimdir. 
Bugün ise Madımak otelinin altının lokanta olması ve devletin buraya izin vermesi de ayrı bir trajedi. Acilen Madımak otelinin müze ve ya kültür merkezi olarak faaliyete girmesi gereklidir. Sonra dersiniz ki aleviler neden din dersi istemez. İşte bizim başımıza ne geldi ise cahil insanların din dersinde bize kötüleme yapmasından geldi.
Bırakın artık insanların din ve mezhepleri ile ilgilenmeyi, ülke olarak geride kalmamızın sebebi de sürekli milliyetçilik ve din yüzünden değil mi? Milliyetçilik yapacaksanız birleşip emperyalizme karşı mücadele verip ülkeyi Amerikan işgalinden kurtarın. Yine söylüyorum aleviler eğitimli be kültürlü toplumdur. Bilimselliği ön planda tutmaktadır ve bu da bizim ülkemizin gelişmesine katkı sağlar. İnsanlar ne teknolojilere ulaşmış, insan haklarına ve onuruna yönelik yasalar çıkarıp, ayda yaşam ararken sizler bu gericiliğinizle ancak kendi suyunuzda boğulursunuz. 
Bu katliamın tarihte son olmasını temenni ediyorum. Umarım herkes elini taşın altına koyarak bu tür katliamların önüne geçmeye çalışır. 
Adsız
Adsız