Gaziantep Nasıl Bir Şehir ve Ünlü Yemekleri ve Balcan Kebabı

Gaziantep dedin mi kesilikle ilk akla balcan kebabı, nohut dürümü gelir. Sağlam bir tarihi geçmişi ve Karayılan gibi, Şehitkamil gibi destanları olan, Türk mutfağında Türkiye'de açık ara birincidir. Gaziantep de yaklaşık olarak 300 çeşit yemek bulunmaktadır. Çeşitten ziyade kesinlikle damak tadına önem veren bir mutfak yapısına sahiptir. Ön bilgiden sonra şimdi girelim eski adıyla Ayıntab'ın içerisine.

Gaziantep şuanda ilçeler dahil 3 milyona yakın bir nüfusu vardır. Tabi bu nüfusta Suriye göçmenleri de dahildir. Söylentiye göre de 300 bin civarı Suriye göçmeni olduğu söyleniyor. Gelen Suriyeli den Gaziantep halkı iş emek gücü ücretlerinin düşüşünden çok rahatsız. Kendi memleketlerinde iş bulamama gibi şikayetçiler.
Antep merkezi Şehitkamil ve Şahinbey olarak 2 ilçedir. Büyük şehir dahil 3 belediyeden oluşmaktadır. Tam bir sanayi şehri olan Antep Türkiye'de en büyük ilk 5 sanayi içerisinde yer almaktadır. Halı, tekstil, araç sanayi, tarım sanayi ve benzeri bir çok büyük fabrikaların olduğu Ticaret hacmi çok yüksek bir şehirdir.
Yemekleri ile baklavası ile sadece Türkiye'ye değil dünyaya nam salmayı başarmıştır. Ünlü baklava firmaları, yemek şirketleri sayısızca çok il ve ülkede bayiler açmış ve verdiği lezzet hizmeti ile tutulmuşlardır. Böylelikle de bu güzel lezzeti her yere ulaştırmıştır.
Pazar günü Gaziantep üzerinde bir helikopter ile gezerken şehrin yandığını düşünebilirsiniz ama korkmayın. Pazar günü piknik günüdür her yerde aynı anda binlerce mangal yapılmıştır. Bu şehirde üst komşunuz mangal yaptı diye şikayet etmeyin dayak yersiniz.
Pide fırınları vardır ama sizin bildiğiniz gibi kıymalı pide lahmacun yapan yerler değil. Yemek yanında kullandığımız pideler çıkaran, Tepsi ile götürdüğümüz yemekleri pişiren, içini hazırladığımız lahmacunu bize pişirip uygun fiyatlara verilen fırınlardır. Balcan kebabını tepsi ile hazırlarsınız size odun ateşinde 1-2 TL karşılığı pişirip geri verirler. Balcan kebabı en meşhur yemeklerinden biri olup efsane tattır. İyi patlıcanı domates ve organik eti bulduysanız, yanında pide varsa hele bir de odun ateşinde pişiyor ise Antep usulü yeme de yanında yat.
Gerçekten çalışkan iş ayırt etmeden yapan bir halkı vardır. Gaziantep ile ilgili daha uzun yazılarım olacaktır. Takipte kalmanızı ve istediğiniz soruları yöneltmenizi bekliyorum.
Diploması Yok
Diploması Yok